Zoek
Sluit dit zoekvak.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Heeft een start-up een jurist nodig?

Als je een bedrijf start, zijn er veel dingen om over na te denken – en juridisch advies zou daar één van moeten zijn. Maar heeft elke start-up een eigen jurist nodig? Welk soort juridisch advies heb je nodig, en wanneer? In deze blog leggen onze juristen het je uit.

De voordelen van een jurist voor jouw start-up

Als startende ondernemer kan je soms best overwhelmed zijn door alle wetten en regels waar je opeens mee te maken krijgt. Een goede jurist kan je helpen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf, het opstellen van contracten (zoals algemene voorwaarden), het beschermen van jouw bedrijfsgeheimen en intellectuele eigendomsrechten, en helpt je te navigeren in het soms best ingewikkelde juridische landschap. Bovendien kan een jurist je adviseren over de risico’s die je loopt en je helpen potentiële valkuilen te vermijden. Juristen zijn namelijk opgeleid om potentiële risico’s in een vroeg stadium te identificeren. Hoewel de kosten van het inhuren van een jurist misschien een onnodige uitgave op het eerste gezicht lijkt, bespaart het je absoluut tijd, geld en hoofdpijn. Dus als je serieus bent over jouw start-up, doe je het niet alleen – schakel een jurist in!

Laten we eerlijk zijn: niemand wil dat zijn start-up mislukt. De trieste realiteit is dat veel start-ups falen, en vaak komt dat door een juridische fout die voorkomen had kunnen worden. Door goed geïnformeerd te zijn en enkele basisvoorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans dat jouw bedrijf succesvol zal zijn, drastisch vergroten. Laat een juridische fout dus niet de reden zijn dat jouw start-up het niet haalt.

Een jurist groeit met je mee

Een jurist wordt vaak gezien als iemand die alleen betrokken raakt als er een probleem is. Maar een goede jurist doet veel meer dan dat, en is van onschatbare waarde vanaf het allereerste begin van jouw start-up. Start-up juristen begeleiden hun cliënten bij de oprichting van hun bedrijf, helpen hen zoals gezegd de juridische risico’s van hun onderneming te beoordelen, en stellen de nodige contracten en overeenkomsten op. Met andere woorden: zij leggen de basis voor een juridisch gezond bedrijf. En zodra jouw bedrijf up and running is, kan jouw jurist je blijven adviseren over alle juridische zaken waar je ongetwijfeld tegenaan zal lopen. Als jouw bedrijf groeit en verandert, is het geen overbodige luxe om een jurist in het team te hebben die het bedrijf door en door kent. Kortom, een start-up jurist is iemand die je vanaf de eerste dag in jouw team wilt hebben.

Hoe vind je de juiste jurist voor jouw start-up?

Als startende ondernemer doe je er allereerst verstandig aan om een jurist te vinden die affiniteit heeft met jouw bedrijf. Daarnaast is het aan te raden om op zoek te gaan naar een jurist die gespecialiseerd is in het intellectuele eigendomsrecht. Maar met zoveel kantoren om uit te kiezen, hoe vind je de juiste voor jouw start-up?

Ten eerste, denk aan je budget. Een bekend “Zuidas” advocatenkantoor zal meer in rekening brengen dan een kleiner kantoor. Natuurlijk hebben grote advocatenkantoren ook hun voordelen. Ze hebben vaak veel kennis in huis en jarenlange ervaring met start-ups. Maar ze zijn ook onpersoonlijk. Een kleiner, gespecialiseerd kantoor kan vaak dezelfde kwaliteit van dienstverlening bieden voor minder geld.

Denk vervolgens na over jouw bedrijfstak en het soort IE-kwesties waarmee je waarschijnlijk te maken krijgt. Ben je bijvoorbeeld een start-up in de tech-industrie, dan wil je een jurist die iets afweet van octrooibescherming.

Tot slot, wees niet bang om rond te vragen en verschillende kantoren te vergelijken. Praat met verschillende juristen voordat je een beslissing neemt, en zorg ervoor dat het “goed voelt”.

Wil je kijken of wij de juiste match zijn voor jouw start-up? Neem dan gerust contact met ons op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).