Een voetbalwedstrijd uitzenden in een café? Zonder een licentie is het niet alleen de voetbaluitslag waar jij je zorgen over moet maken.

Om 21:00 speelt Ajax tegen Tottenham de heenwedstrijd in de halve finale van de Champions League. De kroegen in Amsterdam zullen vol zitten met supporters die de wedstrijd het liefst met hun vrienden kijken in de warme ambiance van een café. Voor de caféhouders in kwestie is het ook een avond waarop flink wat extra omzet kan worden gedraaid. Aan het uitzenden van wedstrijdbeelden in een café zitten alleen nog wel wat haken en ogen. Zo werd een caféhoudster, die eredivisiewedstrijden vertoonde in haar café zonder een geldige licentie te hebben, bij de rechter op het matje geroepen. Hoe zit dit nu precies?


Zakelijke licentie bij FOX Sports

Op wedstrijdbeelden uit de eredivisie rust in beginsel gewoon auteursrecht. Dat er auteursrecht op rust betekent in ieder geval dat de beelden niet ‘zomaar’ openbaar mogen worden gemaakt. Om een beeld openbaar te maken (bijv. door deze te vertonen in een café) is er toestemming nodig van de auteursrechthebbende(n): EREDIVISIE MEDIA & MARKETING CV en de desbetreffende eredivisie clubs. Natuurlijk mag je wel gewoon een wedstrijd kijken met je vrienden thuis (anders zou het wel heel gek worden). In lid 4 van artikel 12 uit de Auteurswet staat namelijk dat:

“Onder een voordracht, op- of uitvoering of voorstelling in het openbaar wordt mede begrepen die in besloten kring, tenzij deze zich beperkt tot de familie-, vrienden- of daaraan gelijk te stellen kring, en voor de toegang tot de voordracht, op- of uitvoering of voorstelling geen betaling, in welke vorm ook, geschiedt. Hetzelfde geldt voor een tentoonstelling.”

Alhoewel een café heel huiselijk aan kan voelen, valt deze niet onder de “besloten kring” uitzondering. Als eigenaar van een café -of een andere horecagelegenheid- mag je dus niet zomaar wedstrijdbeelden uitzenden, zonder toestemming hiervoor te hebben gekregen van de auteursrechthebbenden. Aan wie moet je nou precies toestemming vragen? Voor live wedstrijden in de eredivisie, hanteren de auteursrechthebbenden een ‘gesloten exploitatiesysteem’ via de televisiezender FOX Sports. Wil je zo’n wedstrijd uitzenden in je café, dan kan je bij FOX SPORTS een licentie voor de zakelijke markt (FOX Sports Zakelijk) afsluiten. Deze licentie geeft je het recht om de wedstrijden in het openbaar te vertonen.


Wedstrijdbeelden in een café uitzenden zonder licentie?

De caféhoudster in kwestie had in het verleden wel een zakelijke licentie afgesloten, maar die werd -wegens wanbetaling- ingetrokken op 12 oktober 2018. Op 28 oktober 2018 constateerde een deurwaarder echter dat in het café de wedstrijd Ajax-Feyenoord werd vertoond. Zonder een geldige licentie vormt het vertonen van de wedstrijdbeelden een inbreuk op het auteursrecht van de auteursrechthebbenden. De caféhoudster werd een verbod opgelegd om nog langer wedstrijdbeelden uit te zenden zonder een geldige licentie. Als stok achter de deur werd zij tevens veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van € 1.000,- per overtreding, tot een maximum van € 15.000,-. Tot slot werd ze veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van de ‘tegenpartij’: een fiks bedrag van € 3.437,09.

Voor het ‘openbaar maken’ van wedstrijdbeelden zal in beginsel toestemming moeten worden gevraagd aan de auteursrechthebbende(n).

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?