Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Een NFT kopen? Vergeet de kleine lettertjes en het intellectueel eigendomsrecht niet

Als je een NFT koopt (op OpenSea bijvoorbeeld), is het belangrijk om de kleine lettertjes te lezen. Maar nog belangrijker? Het intellectuele eigendomsrecht kennen en begrijpen. In deze blog leggen we je uit waarom.

Wat zijn NFTs en waar kunnen ze voor worden gebruikt?

NFT’s, of niet-fungibele tokens, zijn digitale activa die uniek zijn en niet kunnen worden vervangen. Ze zijn gebaseerd op blockchain-technologie, waardoor ze relatief veilig kunnen worden opgeslagen en gemakkelijk kunnen worden verhandeld. NFT’s kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder:

  • Kunst: NFT’s kunnen worden gebruikt om digitale kunstwerken te vertegenwoordigen, en kunnen worden verkocht of verhandeld zoals elk ander kunstwerk.
  • Verzamelobjecten: NFT’s kunnen ook worden gebruikt om fysieke verzamelobjecten te vertegenwoordigen, zoals ruilkaarten of sportmemorabilia.
  • Eigendomscertificaten: NFT’s kunnen worden gebruikt om eigendom van digitale of fysieke activa te vertegenwoordigen. Een ticket voor een concert kan bijvoorbeeld worden opgeslagen als NFT.

Met de mogelijkheid om elk type activa veilig op te slaan en te verhandelen, hebben NFT’s het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we omgaan met de digitale wereld. Bij Spaans&Spaans houden we het NFT-nieuws daarom nauwlettend in de gaten.

Je koopt een token, geen auteursrecht

Wanneer je een NFT (non-fungible token) koopt, zou je kunnen veronderstellen dat je daarmee de eigenaar bent geworden van het digitale werk in kwestie. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval. Het auteursrecht op het werk ligt namelijk nog steeds bij de oorspronkelijke maker, tenzij er een andere regeling is getroffen. Als koper van een NFT koop je simpelweg een unieke token dat het werk vertegenwoordigt. Dit betekent dus dat je, als eigenaar van een NFT, niet zomaar het recht hebt om het werk te reproduceren of te distribueren zonder toestemming van de auteursrechthebbende. Natuurlijk kun je jouw NFT nog steeds verkopen of verhandelen, maar het is belangrijk dat je je bewust bent van de beperkingen van jouw eigendomsrecht, vóórdat je een NFT aanschaft.

Waarvoor mag ik mijn NFT gebruiken?

We vallen misschien een beetje in de herhaling, maar we vinden het toch belangrijk om nog eens te benadrukken: als je een NFT koopt, word je niet automatisch eigenaar van alle bijbehorende intellectuele eigendomsrechten. Als uitgangspunt geldt dat de IE-rechten gewoon bij de originele rechthebbende(n) blijven en dat je het digitale werk slechts voor niet-commerciële doeleinden zal mogen gebruiken. Dit betekent dus ook dat je niet zomaar afgeleide werken mag maken zonder toestemming van de rechthebbende(n). Wanneer je bijvoorbeeld een NFT van een afbeelding koopt, kun je deze niet plotseling gebruiken om t-shirts mee te bedrukken, een film te maken of kinderboeken mee te decoreren. Sommige founders van NFT-projecten (zoals Yuga Labs van de befaamde Bored Ape) hebben er uitdrukkelijk wel voor gekozen om hun kopers commerciële rechten te geven. Zo staat er in de voorwaarden van de BAYC-collectie het volgende: “when you purchase an NFT, you own the underlying Bored Ape, the Art, completely”. Ofwel: ben je de gelukkige houder van een Bored Ape? Dan mag je deze commercieel exploiteren.

NFT’s commercieel exploiteren? Check de licentie

Wat is toegestaan (en wat niet) hangt af van de desbetreffende licentie. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van de licentieovereenkomst goed door te lezen, voordat je afgeleide werken van jouw NFT maakt. Anders maak je mogelijk inbreuk op het auteursrecht van de rechthebbende en kan je worden aangesproken voor een auteursrechtinbreuk.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).