Dropshipping klinkt voor elke (aspiring) webshophouder ideaal: je kan een webshop beginnen zonder producten in te hoeven kopen, en je hebt ook geen opslagruimte nodig. Pas op het moment dat een klant een bestelling plaatst in de webshop, wordt er een bestelling geplaatst door de webshophouder bij de leverancier. De leverancier levert vervolgens direct aan de desbetreffende klant.
Zeker voor startende ondernemers kan dropshipping een handig model zijn om mee te beginnen, omdat je geen investeringskosten hoeft te maken en risico loopt dat je met een restvoorraad zit wanneer de webshop toch niet zo goed blijkt aan te slaan. Het grote nadeel aan dropshipping is dat de webshophouder verantwoordelijk blijft voor de klantenservice, zoals producten die door de consument worden geretourneerd. Bovendien is de webshophouder volledig afhankelijk van de leverancier. Een leverancier die niet op tijd levert, kan schadelijk zijn voor de reputatie van de webshophouder. Maak daarom altijd goede schriftelijke afspraken met de dropshipleverancier.
Wat zet je in de dropshipping overeenkomst?
Duur en beëindiging
Het klinkt zo rechttoe rechtaan, maar het wordt toch geregeld vergeten in de dropshipping overeenkomst: voor welke periode gaan jullie met elkaar een overeenkomst aan en wat is de ontsnappingsmogelijkheid wanneer de samenwerking toch niet verloopt zoals je had verwacht? Als webshophouder heb je er belang bij dat jouw leverancier niet zomaar de overeenkomst kan opzeggen. Zorg daarom voor een zorgvuldig omschreven beëindigingsclausule, waar beide partijen zich in kunnen vinden.
Leveringsvoorwaarden
Bij dropshipping heeft de webshophouder geen zicht op de levering van het product. Daarom is het essentieel dat er duidelijk afspraken staan in de dropshipping overeenkomst over de levering. Benoem de leveringstermijnen in de overeenkomst, zodat je als webshophouder de juiste levertijden kan opnemen op de webshop. Vergeet ook niet de door leverancier gekozen transporteur(s) in de dropshipping overeenkomst te vermelden. Denk na over wie er verantwoordelijk is wanneer er iets mis gaat tijdens de levering.
Tip: neem in de dropshipping overeenkomst op dat de bedrijfsgegevens van de webshophouder op de verpakking komen te staan, zodat het lijkt alsof het product direct vanuit de webshop wordt verstuurd.
Retourneren
Wanneer een consument gebruik maakt van zijn recht om de overeenkomst te herroepen, zul je als webshop het product retour moeten nemen. Dat is best risicovol, want het betekent dat webshophouders met voorraden kunnen komen te zitten, en dat was nou net niet de bedoeling! Daarom is het verstandig om met de leverancier een retourbeleid overeen te komen. Heeft de consument het product geretourneerd omdat het gebrekkig is? Dan heeft de consument (in ieder geval) recht op de wettelijke garantie. Als webshophouder zul je met een goede oplossing moeten komen (bijvoorbeeld vervanging of reparatie van het product). Spreek daarom met de leverancier af dat zij een retour- / terugbetalingsbeleid voor beschadigde of gebrekkige zaken verstrekken.
Tip: Kies altijd een leverancier uit die garantie verstrekt op zijn producten.
Promotiematerialen en productfoto’s
De webshophouder zal waarschijnlijk aan promotie moeten doen, om de producten te kunnen verkopen. Staat het de webshophouder volledig vrij om de producten te promoten op zijn of haar manier?
De leverancier zal waarschijnlijk productfoto’s aanleveren die de webshophouder kan gebruiken. Neem in de dropshipping overeenkomst een vrijwaring op waarmee de leverancier toezegt geen intellectuele eigendomsrechten van anderen te schenden met de productfoto’s.
Meer hulp nodig?
Hulp nodig bij het maken van schriftelijke afspraken met jouw leverancier? Wij kunnen een dropshipping overeenkomst voor je opstellen. Neem contact met ons op.