Doorontwikkelen van software na ontslag: ex-werkgever claimt auteursrecht.

Stel jezelf eens de volgende casus voor: na een aantal jaar in dienst te hebben gewerkt bij jouw werkgever, besluit je dat het tijd is om voor jezelf te beginnen. In jouw periode als werknemer heb je overigens in je privétijd wel een mooi stuk software ontwikkeld, waar je graag als freelancer mee verder wilt gaan. Niets aan de hand, toch? Tot je op een dag een woedende mail van je ex-werkgever ontvangt. Je zou ‘illegaal’ bezig zijn en de software niet mogen doorontwikkelen. Wat is nu rechtens? Onze juristen leggen het je uit.

Werkgever claimt auteursrecht op software

Laten we vooropstellen dat het auteursrecht in principe toekomt aan de maker van het werk (voorbeeld: de software developer die een softwareprogramma creëert). Auteursrecht ontstaat trouwens . Er hoeft niets te worden geregistreerd, vastgelegd, et cetera. Op dit uitgangspunt bestaan alleen wel een paar belangrijke uitzonderingen die men vaak over het hoofd ziet. 

Zo vloeit er uit artikel 7 van de Auteurswet voort dat niet de werknemer, maar de werkgever auteursrechthebbende is. De software die jij dus in jouw tijd als werknemer schrijft voor jouw werkgever, is niet ‘van jou’. Als je het belangrijk vindt dat het auteursrecht bij jou blijft, is het belangrijk om hier op tijd afspraken over te maken. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een clausule in jouw arbeidsovereenkomst waarin staat dat het auteursrecht bij jou blijft, maar de werkgever een licentie krijgt. Die licentie is natuurlijk wel logisch, hé? Anders kan jouw werkgever niets met jouw werk. 

In privétijd ontwikkelde software

‘Oké, maar dat werkgeversauteursrecht geldt toch niet voor software die ik in mijn vrije tijd heb geschreven’? 

You’re wrong. 

In deze blog schreven we er al eens eerder over, maar we zeggen het gewoon nog een keer: jouw werkgever kan ook de door jou in privétijd ontwikkelde software claimen. Onder de Auteurswet maakt het namelijk niet uit of jij de software hebt geschreven tijdens de werktijd of in de late avonduurtjes. 

Valt het binnen jouw taakomschrijving?

Is dan alles wat je maakt automatisch van jouw werkgever? Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Als de software die jij hebt ontwikkeld, niet binnen jouw taakomschrijving valt, kan jouw werkgever niet het auteursrecht hierop claimen.  

Wat precies tot jouw arbeidstaak behoort, is natuurlijk voor discussie vatbaar. Om misverstanden hierover te voorkomen, is het verstandig om met jouw werkgever af te spreken wat er wel (en niet!) tot jouw takenpakket behoort. 

Concurrentiebeding software developer?

Zelfs als jouw ex-werkgever niet de auteursrechthebbende blijkt te zijn, kan het toch gebeuren dat je niet verder mag met de software. Waarom? Nou, omdat in de meeste arbeidscontracten van developers ook een concurrentieverbod staat. In dat concurrentiebeding staat dan iets opgenomen over dat jij als ontwikkelaar niet mag concurreren met jouw (ex-)werkgever. Als het beding veel te verstrekkend is, kan het zijn dat een rechter het beding niet geldig acht. In deze blog schreven we er al eens over.

Doorontwikkelen software inbreuk auteursrecht

Met deze blog hebben we hopelijk nog maar eens benadrukt dat het voor software developers essentieel is om actief hun auteursrecht te bewaken. Voor je het weet heb je te maken een boze ex-werkgever die je aanspreekt omdat je inbreuk zou maken op zijn auteursrecht. 

Hulp nodig bij een ICT-conflict? Neem gerust contact met onze op. Onze juristen hebben niet alleen een passie voor het recht, maar ook voor ’tech’. Daardoor kunnen we de juiste vragen stellen en dat is natuurlijk wel zo makkelijk communiceren. Je kan natuurlijk ook direct een adviesgesprek boeken (“ask a lawyer”).Je krijgt daarmee 1 uur de tijd om, online of telefonisch, al jouw vragen, twijfels en opmerkingen met een jurist te delen. Wel zo fijn, die peace of mind.

Scroll naar top

Waar kunnen we bij helpen?