We krijgen bij Spaans&Spaans regelmatig vragen van creatievelingen of ze voor hun net gemaakte foto, logo of ander werk, copyright moeten aanvragen of het auteursrecht moeten registreren; ‘bij één of andere instantie ofzo’. In deze blog leggen we je even in het kort uit waarom dit in Nederland niet nodig is.
Ontstaan auteursrecht (copyright)
Het ontstaan van het auteursrecht is in Nederland aan geen enkele formaliteit gebonden. Je hoeft dus helemaal niets te registreren, ook geen aanvraag te doen bij een of andere instantie of op een andere manier je auteursrecht ‘te doen laten ontstaan’. Dat betekent dat het auteursrecht op die foto die je net hebt gemaakt, ontstaat op het moment van het maken van het werk. Maakt ook niet uit of je jouw foto later nog gaat bewerken of het alleen een schets van een logo is. Het werk hoeft niet ‘af’ te zijn om het auteursrecht te doen laten ontstaan. Let wel op, het werk moet wel in enige zintuiglijk waarneembare vorm zijn gegoten; een idee dat op geen enkele manier is uitgewerkt, wordt dus niet beschermd door het auteursrecht!
Vereisten auteursrecht
Dit betekent niet dat er geen enkele vereisten zijn voor het ontstaan van auteursrecht. Als je iets van een ander kopieert krijg je hier natuurlijk geen auteursrecht op. Voor auteursrechtelijke bescherming is namelijk vereist dat het werk een ‘eigen oorspronkelijk karakter’ heeft en het de ‘persoonlijke stempel van de maker’ draagt. Bij het maken van het werk moeten er zogeheten vrije en creatieve keuzes zijn gemaakt. De Hoge Raad heeft in het Endstra-arrest hiervoor een ondergrens aangegeven; een werk dat zo banaal en triviaal is dat daarachter geen creativiteit van welke aard dan ook valt aan te wijzen, valt buiten de beschermingsomvang.
Auteursrecht bewijzen
Dat het auteursrecht vanzelf ontstaat, betekent niet dat het niet handig kan zijn om het een en ander vast te laten leggen om zo jouw bewijspositie te versterken in het geval jouw auteursrecht op een werk in twijfel wordt getrokken. Zo is het nooit een overbodige luxe om je naam en datum bij of op het werk te vermelden. Hoe je dit het beste kan doen en of er nog andere manieren zijn om jouw bewijspositie te versterken, bespreken we in onze volgende blog.
Bron: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2008:BC2153