Bloggen… het lijkt zo gemakkelijk en vrijblijvend. Bij Spaans&Spaans bloggen we graag om onze lezers en andere geïnteresseerden in simpele taal uitleg te geven over ingewikkelde juridische zaken. Wellicht blog je zelf ook of denk je erover om te gaan bloggen, uit interesse of omdat het nu eenmaal goed voor je bedrijf kan zijn om informatie te verstrekken aan klanten. De blogger is echter aan een veelheid aan regelgeving onderworpen. In deze blog lees je dan ook de drie dingen waar jij als blogger in ieder geval rekening mee dient te houden. Blog ze!
Aansprakelijk voor jouw blog?
Je kan aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van jouw blog. Er zitten grenzen aan de vrijheid om te schrijven wat je maar wilt. Je mag in je blog niet zomaar iemand beledigen, smaad of laster plegen, discrimineren of oproepen tot geweld. Ook is het niet handig om informatie over jouw werkgever of het bedrijf zelf te publiceren. En ja, dit laatste gebeurt nog steeds door (onoplettende) werknemers: de potentiële schade kan erg groot zijn. Zo weet ik van een geval waarbij een werknemer een foto op social media had gepost over zijn hoeveelheid aan werk wat nog gedaan moest worden. De foto was gemaakt in het bedrijf van zijn werkgever en leek op het eerste gezicht onschuldig. Op de foto stond echter (per ongeluk) een document waarop bedrijfsgevoelige informatie stond. De werkgever was hiermee, op zijn zachtst gezegd, niet blij. Nog een stapje verder: je kan aansprakelijk zijn voor de reacties op jouw blog. Echt? Ja, echt. Als beheerder van de blogpagina heb jij namelijk een zorgplicht. Als je aansprakelijk wordt gesteld door iemand, bijvoorbeeld omdat deze persoon vindt dat jij beledigende teksten over hem hebt geschreven online, dien je mogelijk zijn schade te vergoeden, je blog van het web te halen of een rectificatie te plaatsen.
Auteursrecht op jouw blog?
Op jouw blog rust auteursrecht. Logischerwijze daarom ook vaak op de blogs van een ander, of auteursrechtelijk beschermde foto’s en materiaal. Je mag niet zomaar hele alinea’s uit een blog van een concurrent kopiëren en plakken in jouw eigen blog. Op grond van het citaatrecht kan je, indien aan bepaalde vereisten is voldaan, teksten overnemen van anderen door te citeren. Het gaat bovendien vaak mis bij bij het ‘overnemen’ van foto’s. Het lijkt zo makkelijk om even die mooie foto die ergens op Google rondslingert te gebruiken voor jouw blog, maar ga er maar vanuit dat er auteursrecht rust op zo’n foto (better safe than sorry). Je kan toestemming vragen om deze foto te mogen gebruiken in jouw blog. Ook kan je bewust op zoek gaan naar foto’s waarvan de maker heeft gezegd: je mag mijn foto gebruiken. Er rust dan een licentie op de foto. De rechter heeft vorig jaar geoordeeld dat er op de stock foto uit die specifieke zaak geen auteursrecht ruste. Hiermee is niet gezegd dat dit voor alle stockfoto’s geldt: het recht blijft in beweging en is dol op uitzonderingen.
Gebruik van hyperlinks, mag dit?
Veel bloggers maken gebruiken van hyperlinks in hun blogs. In principe mag dit gewoon, maar onder omstandigheden kan zo’n verwijzing een inbreuk opleveren op het auteursrecht van de pagina of content waarnaar wordt gelinkt. Zo’n geval is bijvoorbeeld wanneer er gelinkt wordt naar nog niet gepubliceerde content of een website die bedoeld is voor slechts een specifieke groep. Bedenk dus ook, dat er ook zomaar door een ander naar jouw blog gelinkt kan worden. Als je dit liever niet hebt, is het verstandig na te denken over een (technische) manier om dit te voorkomen.
Meer hulp nodig?
Neem dan gerust contact met ons op. Wel zo fijn, die peace of mind.