Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Bloggen en de wet? 3 dingen waar je écht even aan moet denken!

Bloggen… het lijkt zo gemakkelijk en vrijblijvend. Bij Spaans&Spaans bloggen we graag om onze lezers en andere geïnteresseerden in simpele taal uitleg te geven over ingewikkelde juridische zaken. Wellicht blog je zelf ook of denk je erover om te gaan bloggen, uit interesse of omdat het nu eenmaal goed voor je bedrijf kan zijn om informatie te verstrekken aan klanten. De blogger is echter aan een veelheid aan regelgeving onderworpen. In deze blog lees je dan ook de drie dingen waar jij als blogger in ieder geval rekening mee dient te houden. Blog ze!


Aansprakelijk voor jouw blog?

Je kan aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van jouw blog. Er zitten grenzen aan de vrijheid om te schrijven wat je maar wilt. Je mag in je blog niet zomaar iemand beledigen, smaad of laster plegen, discrimineren of oproepen tot geweld. Ook is het niet handig om informatie over jouw werkgever of het bedrijf zelf te publiceren. En ja, dit laatste gebeurt nog steeds door (onoplettende) werknemers: de potentiële schade kan erg groot zijn. Zo weet ik van een geval waarbij een werknemer een foto op social media had gepost over zijn hoeveelheid aan werk wat nog gedaan moest worden. De foto was gemaakt in het bedrijf van zijn werkgever en leek op het eerste gezicht onschuldig. Op de foto stond echter (per ongeluk) een document waarop bedrijfsgevoelige informatie stond. De werkgever was hiermee, op zijn zachtst gezegd, niet blij. Nog een stapje verder: je kan aansprakelijk zijn voor de reacties op jouw blog. Echt? Ja, echt. Als beheerder van de blogpagina heb jij namelijk een zorgplicht. Als je aansprakelijk wordt gesteld door iemand, bijvoorbeeld omdat deze persoon vindt dat jij beledigende teksten over hem hebt geschreven online, dien je mogelijk zijn schade te vergoeden, je blog van het web te halen of een rectificatie te plaatsen.


Auteursrecht op jouw blog?

Op jouw blog rust auteursrecht. Logischerwijze daarom ook vaak op de blogs van een ander, of auteursrechtelijk beschermde foto’s en materiaal. Je mag niet zomaar hele alinea’s uit een blog van een concurrent kopiëren en plakken in jouw eigen blog. Op grond van het citaatrecht kan je, indien aan bepaalde vereisten is voldaan, teksten overnemen van anderen door te citeren. Het gaat bovendien vaak mis bij bij het ‘overnemen’ van foto’s. Het lijkt zo makkelijk om even die mooie foto die ergens op Google rondslingert te gebruiken voor jouw blog, maar ga er maar vanuit dat er auteursrecht rust op zo’n foto (better safe than sorry). Je kan toestemming vragen om deze foto te mogen gebruiken in jouw blog. Ook kan je bewust op zoek gaan naar foto’s waarvan de maker heeft gezegd: je mag mijn foto gebruiken. Er rust dan een licentie op de foto. De rechter heeft vorig jaar geoordeeld dat er op de stock foto uit die specifieke zaak geen auteursrecht ruste. Hiermee is niet gezegd dat dit voor alle stockfoto’s geldt: het recht blijft in beweging en is dol op uitzonderingen.


Gebruik van hyperlinks, mag dit?

Veel bloggers maken gebruiken van hyperlinks in hun blogs. In principe mag dit gewoon, maar onder omstandigheden kan zo’n verwijzing een inbreuk opleveren op het auteursrecht van de pagina of content waarnaar wordt gelinkt. Zo’n geval is bijvoorbeeld wanneer er gelinkt wordt naar nog niet gepubliceerde content of een website die bedoeld is voor slechts een specifieke groep. Bedenk dus ook, dat er ook zomaar door een ander naar jouw blog gelinkt kan worden. Als je dit liever niet hebt, is het verstandig na te denken over een (technische) manier om dit te voorkomen.

Meer hulp nodig?

Neem dan gerust contact met ons op. Wel zo fijn, die peace of mind.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).