Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Algemene voorwaarden voor webdesigners

Als webdesigner ben je waarschijnlijk dagelijks bezig met het creëren van aantrekkelijke en goedwerkende websites. Je moet met best veel zaken rekening houden en dat kan soms knap lastig zijn. Toch ben je elke keer weer trots op die fraaie websites die je oplevert. Tegelijkertijd zit er natuurlijk heus wel eens een klant bij die wat minder blij is en af en toe lijkt het wel alsof jullie verwachtingen totaal niet overeenkomen. Door het hanteren van algemene voorwaarden voorkom je de kans op misverstanden, ontevreden klanten en onnodige kosten.

Heb ik als webdesigner algemene voorwaarden nodig?

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel ontzettend handig. Algemene voorwaarden moet je namelijk zien als de basisregels waaronder jij jouw onderneming wilt drijven, jouw producten wilt verkopen, jouw diensten wilt aanbieden, enzovoorts. In jouw algemene voorwaarden geef je aan welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn, welke afspraken niet onderhandelbaar zijn, waar je juist wel blij van wordt (‘op tijd betalen!’) en wat jouw grenzen zijn. In andere woorden: met jouw algemene voorwaarden laat je aan jouw klanten zien waar je voor staat.

Aansprakelijkheid als webdesigner

Als webdesigner heb je een zekere zorgplicht. Jouw klant mag verwachten dat jij je als een goed opdrachtnemer zal gedragen bij de uitvoering van jouw werkzaamheden. Tegelijkertijd zijn we natuurlijk allemaal mensen, en maken we eens in de zoveel tijd een (grandioze) fout. Of misschien ben jij wel perfect, maar heeft de derde die jij hebt ingeschakeld het goed verpest en spreken ze jou daarop aan. Er kan, vooral bij ict-gerelateerde overeenkomsten, van alles verkeerd gaan. Dat is nou eenmaal de aard van het beestje. Hoewel het niet mogelijk is om je aansprakelijkheid helemaal uit te sluiten, kan je deze wel beperken. Het beperken van jouw aansprakelijkheid doe je in ieder geval in je algemene voorwaarden. Het uitwisselen van voorwaarden lijkt wellicht niet meer dan een rituele dans te zijn, maar ze zijn wel degelijk van cruciaal belang als je (of een derde) een fout hebt gemaakt. Het schrijven van een aansprakelijkheidsclausule vraagt om de benodigde expertise. Wist je bijvoorbeeld dat je schade veroorzaakt door opzet & bewuste roekeloosheid nooit mag uitsluiten? En dat als je dat wel doet, vaak het hele aansprakelijkheidsbeding nietig is?

Afspraken in algemene voorwaarden

Er staat in de wet niks over webdesign. Je hebt dus ongelofelijk veel vrijheid om de samenwerking met jouw opdrachtgever(s) vorm te geven zoals jij het graag zou zien. Ga dan vooral ook eens nadenken over hoe jouw ideale samenwerking eruit ziet, welke verwachtingen je wilt scheppen, wat je niet oké vindt, waar je een grens wilt trekken, enzovoorts. Doe je echter niks? Dan val je terug op de normale wet en dat is niet altijd even prettig. Zo mag jouw opdrachtgever, volgens de normale wet (eigenlijk dwingend recht genoemd), te allen tijde opzeggen. Dat is natuurlijk geen ideale situatie. Als wij algemene voorwaarden opstellen voor webdesign, wijken we dan ook vaak af van dit wettelijke uitgangspunt. 

In jouw algemene voorwaarden moet in ieder geval iets staan over:


a) beëindiging: mag de opdrachtgever de opdracht tussentijds opzeggen, welke consequenties wil je daaraan verbinden, etc.;
b) intellectueel eigendom: mag jouw opdrachtgever het design, na oplevering, zomaar aanpassen? Mag jouw opdrachtgever het design ook gebruiken voor de website van zijn tweede onderneming? Wil je jouw naam in de footer zien staan, etc.

c) input van opdrachtgever: geef je een feedbackronde? Welke informatie moet de opdrachtgever allemaal aandragen en wat als hij dit niet (op tijd) doet?
d) jouw aansprakelijkheid;
e) bewaartermijnen: hoe lang bewaar je designs? Krijgt opdrachtgever toegang tot bronbestanden?
f) de opdracht, levertermijnen: is het design mobile responsive? Werkt het design op alle browsers even goed? Wat als je een deadline niet haalt? Garandeer je resultaten (20% meer websitebezoekers bijvoorbeeld) of neem je alleen een inspanningsverplichting op je?

Verwerkersovereenkomst webdesign

Door het laten opstellen van algemene voorwaarden ben je al een heel eind op weg. Maar wist je dat je als webdesigner in 99% van alle gevallen verplicht bent om ook een verwerkersovereenkomst te gebruiken? In deze blog leggen we het nog een keertje uit. Als je de website ook gaat bouwen en het onderhoud op je neemt, is het daarnaast belangrijk om een onderhoudcontract op te laten stellen.

Opstellen algemene voorwaarden webdesign

Onze juristen stellen regelmatig algemene voorwaarden op voor webdesigners op. Neem dan ook gerust contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).