Search
Close this search box.
mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Algemene Voorwaarden opstellen als ondernemer? Become an expert!

Algemene Voorwaarden… je hebt er vast al van alles over gehoord als ondernemer. Misschien heb je ze al, of denk je erover na om ze zelf of door een jurist te laten opstellen. Belangrijk zijn ze zeker, maar vaak zijn ze zo ingewikkeld dat niemand er meer echt iets van begrijpt. In deze uitgebreide blog serie bespreken we elke week stap voor stap alle juridische onderdelen die er in de meeste Algemene Voorwaarden voorbij komen en praktijksituaties over het gebruik van Algemene Voorwaarden.

Heb jij je altijd al afgevraagd wat zo’n moeilijke clausule over intellectuele eigendomsrechten nou eigenlijk inhoudt, waarom Algemene Voorwaarden soms niet geldig zijn, of je nou echt alles wat je maar wilt kan opnemen in jouw Algemene Voorwaarden, of ze in het Engels vertaald moeten worden en of ze nou wel of niet gedeponeerd moeten worden bij de Kamer van Koophandel? Na het lezen van deze blogserie, zou je al dit soort vragen moeten kunnen beantwoorden en ben je zelf (een klein beetje) expert geworden op het gebied van Algemene Voorwaarden!

In deze eerste blog kom je erachter wat Algemene Voorwaarden nou precies zijn, of ze wel of niet verplicht zijn en of er een verschil is als de wederpartij een bedrijf of consument is.


Algemene Voorwaarden: de kleine lettertjes

De kleine lettertjes bij een overeenkomst zijn volgens de wet:

Een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd.

Algemene Voorwaarden kunnen dus al uit een beding bestaan, met de bedoeling om deze te gebruiken in verschillende overeenkomsten, maar zonder de essentiële onderdelen van de overeenkomst te bepalen. In Algemene Voorwaarden horen geen heel specifieke bedingen te staan, zoals een beding dat ziet op de overeengekomen prijs of de hoeveelheid te leveren goederen.

Algemene Voorwaarden bieden de gebruiker echter nooit een volledige garantie: de rechter kan altijd beslissen dat een beroep op Algemene Voorwaarden niet op gaat, bijvoorbeeld omdat dit niet redelijk wordt geacht.


Het nut van Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden besparen jou als ondernemer een hoop tijd. Door Algemene Voorwaarden te gebruiken, hoef je niet bij elke overeenkomst opnieuw te onderhandelen met de wederpartij. Algemene Voorwaarden maken namelijk, mits ze correct van toepassing zijn verklaard en ter hand gesteld, onderdeel uit van de overeenkomst. Bovendien kan je in Algemene Voorwaarden die dingen opnemen, die jij voor jouw onderneming belangrijk vindt. De wet regelt niet alles en wat er wel geregeld wordt, past misschien niet goed bij jouw onderneming. Zo is het logisch dat je liever een kortere betalingstermijn wilt vastleggen dan de wettelijk geregelde betalingstermijnen. Dit kan je dan mooi doen in jouw Algemene Voorwaarden! Fijn toch, dat je maar een keer hoeft na te denken over je aansprakelijkheid, eigendomsvoorbehoud, annuleringsvoorwaarden…?


Is maatwerk nodig?

“Algemene Voorwaarden zijn toch algemeen, dan kan ik ze toch prima ergens van het internet plukken?” Goede Algemene Voorwaarden voldoen niet alleen aan de wet, maar sluiten ook precies aan op jouw specifieke onderneming. Als je een set ‘standaard’ Algemene Voorwaarden aanschaft, mag je ervan uitgaan dat deze voldoet aan de wettelijke regelgeving. Toegespitst op jouw situatie is het echter niet, waardoor je alsnog voor vervelende verrassingen kan komen te staan. Algemene Voorwaarden van het internet plukken is natuurlijk helemaal uit den boze, want de kans bestaat dat ze en niet aan de wet voldoen en niet op jouw situatie van toepassing zijn. Dan hebben we het nog niet eens over auteursrecht, enzo. Oftewel, kopiëren van andermans Algemene Voorwaarden: niet doen!


Verplicht of niet?

Voor eens en altijd: Neen, het gebruik van Algemene is niet verplicht. Wel aan te raden!


De wederpartij: consument of bedrijf?

De (Europese) wetgever heeft besloten dat consumenten meer bescherming verdienen dan bedrijven. Dit heeft er onder meer mee te maken, dat er van bedrijven meer mag worden verwacht wanneer zij met een ander bedrijf in zee willen gaan, dan van de consument. De consument is volgens de wetgever de ‘zwakkere’ partij bij het sluiten van een overeenkomst met een bedrijf. Dit verschil (b2b of b2c) heeft ertoe geleid dat er minder mag bij het gebruik van Algemene Voorwaarden als de wederpartij een consument is. De wetgever heeft een grijze (art. 6:237 BW) en zwarte (art. 6:236 BW) lijst opgesteld die vooral betekenis hebben wanneer de wederpartij een consument is. Alles wat op de zwarte lijst staat, mag in geen geval terugkomen in jouw Algemene Voorwaarden. Doe je dit wel, dan gebruik je een onredelijk bezwarend beding en is dit beding ongeldig. Alles wat op de grijze lijst staat opgenomen, wordt vermoed onredelijk bezwarend te zijn. Niet aan te raden dus om zulke bedingen te gebruiken, maar je zou tegenbewijs kunnen leveren dat het betreffende beding toch niet onredelijk bezwarend is in jouw specifieke geval.

Wanneer je Algemene Voorwaarden hanteert tegenover een consument, mag je dus niet zomaar alles opnemen wat je wilt. Bij het gebruik van Algemene Voorwaarden tegenover bedrijven isveel toegestaan, maar niet alles. In deze blog serie zullen we dit nog uitgebreid bespreken, dus stay tuned!

Opstellen van (leesbare!) algemene voorwaarden

Wil je algemene voorwaarden gebruiken die niet alleen juridisch kloppen, maar ook nog een beetje lekker lezen (of zelfs leuk zijn!)? Neem dan gerust contact met ons op.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).