Search
Close this search box.

API licentie opstellen

Een API licentie is een essentieel juridisch instrument wanneer je een API door anderen wilt laten gebruiken. Bij Spaans&Spaans begrijpen we het belang van een goed opgestelde API licentie die jouw belangen beschermt en tegelijkertijd zorgt voor een soepele en veilige integratie van jouw API in andere softwaretoepassingen. 

Hulp nodig bij het opstellen of controleren van een API licentie? Neem gerust contact met ons op.

Wat is een Application Programming Interface (API) licentie?

Een Application Programming Interface (API) licentie is een juridisch document dat de voorwaarden en beperkingen vastlegt voor het gebruik en de toegang tot een bepaalde API. Een API is een set van definities, protocollen en tools waarmee verschillende softwareapplicaties met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen.

In tegenstelling tot traditionele software-as-a-service (SaaS) diensten, is een API licentie gericht op het faciliteren van het gebruik van de API door softwaretoepassingen en -systemen, in plaats van direct door individuele gebruikers.

Wat staat er in een API licentie?

Een API licentie kan verschillende elementen en bepalingen bevatten, afhankelijk van de specifieke afspraken tussen de aanbieder van de API en de gebruikers ervan. De licentie zal in ieder geval de volgende elementen bevatten:

  • Achtergrond en strekking (introducerende bepalingen)
  • De gebruiksrechten- en beperkingen
  • Prijzen, betaling en incasso
  • Onderhoud 
  • Duur, verlenging en opzegging
  • Toekenning API key
  • Sancties bij misbruik 
  • Aansprakelijkheid

Onderhoud: een bijzonder aandachtspunt

Onderhoud en aanpassingen aan de API verdient wat extra aandacht in de API licentie, vanwege het potentiële effect van aanpassingen op de werking van aanroepende software of diensten. Het aanbrengen van wijzigingen in de API kan resulteren in nieuwe versies of updates. Het is daarom belangrijk dat de aanbieder van de API in de licentie transparant is over eventuele aanpassingen en er bijvoorbeeld voor zorgt dat oudere versies gedurende een bepaalde (in de licentie opgenomen) periode worden ondersteund om compatibiliteit met bestaande software of diensten te behouden. Op deze manier kunnen aanroepende software of diensten correct blijven werken, zelfs na wijzigingen in de API. Een andere best practice is om in de licentie op te nemen dat specifieke interfaces nooit gewijzigd mogen worden. 

Opstellen API licentie door Spaans&Spaans

API licenties kunnen sterk variëren, afhankelijk van de specifieke context en het bedrijfsmodel van de aanbieder. Het is raadzaam om bij het opstellen van een API licentie de expertise van een juridisch professional te raadplegen om ervoor te zorgen dat alle relevante juridische aspecten correct worden behandeld. Onze juristen zijn gespecialiseerd in het ICT-rechtInternetrecht en helpen op wekelijkse basis software bedrijven bij het opstellen van hun API licentie.

Hulp nodig bij het opstellen van een API licentie? Neem gerust contact met ons op. 

Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).