Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Annuleringsvoorwaarden laten opstellen

Wil je jouw bedrijf beschermen tegen (last-minute) annuleringen? Onze juristen kunnen duidelijke annuleringsvoorwaarden opstellen die je bedrijf beschermen én voldoen aan de wet.

Annuleringsvoorwaarden laten opstellen door de juristen van Spaans&Spaans

Als ondernemer kan het frustrerend zijn om te maken te krijgen met last-minute annuleringen en no-shows. Door duidelijke annuleringsvoorwaarden te hanteren, kun je gelukkig veel van dit soort frustraties voorkomen en zowel je bedrijf als je cashflow beschermen. 

Je kunt je annuleringsvoorwaarden opnemen in je algemene voorwaarden, maar ook vastleggen in een apart document, zoals een offerte. Onze ervaring leert dat het vaak slim is om beide te doen: zowel in de algemene voorwaarden als in de offerte of opdrachtovereenkomst. Als je de voorwaarden alleen in je algemene voorwaarden zet, loop je het risico dat ze niet worden gelezen. Hoewel ze dan nog steeds geldig zijn, kan dit de klantrelatie schaden. Door je annuleringsvoorwaarden op meerdere plekken te communiceren, zorg je voor duidelijkheid en voorkom je vervelende verrassingen.

Annuleringsvoorwaarden voor consumenten

Als je consumenten als klanten hebt, moet je extra voorzichtig zijn met je annuleringsvoorwaarden. Zo hebben consumenten bij aankopen via een webwinkel recht op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen (herroepingsrecht). Gedurende deze periode mogen ze de overeenkomst kosteloos herroepen. Dit betekent onder andere dat je geen annuleringskosten mag rekenen als een consument besluit om van de koop af te zien. 

Annuleringsvoorwaarden voor zakelijke klanten

Bij zakelijke klanten heb je meer vrijheid om je annuleringsvoorwaarden te bepalen. Je kunt in je algemene voorwaarden of een aparte opdrachtovereenkomst vastleggen welke annuleringskosten je hanteert en onder welke omstandigheden deze worden toegepast. Denk hierbij aan vragen zoals: 

  • Wil je verschillende annuleringsvoorwaarden hanteren per dienst of product? Bijvoorbeeld, een coachingstraject kan worden geannuleerd tot 4 weken voor de eerste sessie, terwijl deelname aan een workshop uiterlijk binnen 48 uur kan worden geannuleerd? 
  • Wil je annuleringskosten in rekening brengen, en zo ja, hoeveel? Moeten deze kosten verschillen per dienst of product?
  • Hoe moeten klanten hun annulering doorgeven – via e-mail, aangetekende brief, of misschien een app?
  • Wil je een opzegtermijn hanteren? 
  • Hoe ga je om met annuleringen door onvoorziene omstandigheden? Zijn er uitzonderingen op je standaard voorwaarden?
  • Hoe worden de intellectuele eigendomsrechten op materialen behandeld bij annulering? Blijft de klant eigenaar van de reeds geleverde materialen en concepten, of worden deze rechten teruggegeven aan jou?

Goed om te weten: hoewel je bij B2B-transacties meer flexibiliteit hebt, moet je altijd rekening houden met de grenzen van de redelijkheid en billijkheid.

Annuleringskosten in rekening brengen

Als uitgangspunt geldt dat je als ondernemer annuleringskosten in rekening kunt brengen wanneer een klant besluit om een overeenkomst (tussentijds) te annuleren. Hoeveel je mag vragen, hangt echter af van verschillende factoren, zoals of het om een consument of een zakelijke klant gaat. Het is dus niet zo simpel als zomaar een willekeurig bedrag vaststellen. Bijvoorbeeld: wanneer een consument gebruikmaakt van het wettelijke herroepingsrecht, mag je helemaal geen annuleringskosten rekenen. En ook bij zakelijke klanten moet je rekening houden met wat redelijk en billijk is.

Annuleringsvoorwaarden laten opstellen? Contact us!

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het opstellen van scherpe juridische documenten en helpen regelmatig bedrijven bij het opstellen van duidelijke annuleringsvoorwaarden.

Hulp nodig bij het opstellen van jouw annuleringsvoorwaarden? Neem gerust contact met ons op. 

Foto van mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).